DONKER EN KOUD, MAAR TOCH MOOIE FOTO’S

De zomer is voorbij, het is volop herfst en de winter staat op de stoep. Veel mensen om me heen hoor ik zeggen; ‘Zo, het fotografieseizoen is voorbij, wachten tot het weer zomer wordt en we weer lekker buiten fotosessies kunnen doen’. Maar juist nu is het zó gaaf om foto’s te maken! Buiten, maar zeker ook binnen! Maar hoe kun je nou eigenlijk goed binnenshuis foto’s maken, als het buiten zo donker en guur is?

‘Maar juist nu is het zó gaaf om foto’s te maken!’

Het belangrijkste ingredient om een mooie foto binnen te maken tijdens deze donkere dagen, is licht. Licht maakt dat het verhaal in een foto gaat leven. Het geeft diepte, sfeer en het maakt dat emoties nog beter zichtbaar worden door de schaduw die het licht geeft. Ga dus op zoek naar plekjes in huis waar licht binnen komt: dat kleine raampje op zolder, de overloop waar het licht zo mooi naar binnen valt, de grote tuindeuren in de woonkamer, of het raampje in de wc. Je zult zien dat hoe kleiner de lichtbron is, hoe meer contrast je krijgt in de foto. Bij een kleine lichtbron kun je ook goed je onderwerp eruit laten springen in je foto, omdat er maar een klein deel belicht wordt door de lichtbron. Alles wat er dan niet toe doet valt weg in de schaduw.

 

Binnenshuis foto

Als je voor een grote lichtbron kiest, bijvoorbeeld de tuindeuren met de grote ramen, zul je minder contrast hebben. Dit komt omdat er dan van veel kanten licht komt, waardoor je onderwerp meer egaal belicht is. Om dan toch spanning en contrast in je foto te krijgen kun je gebruik maken van het licht door bijvoorbeeld met tegenlicht te fotograferen of je onderwerp schuin of haaks naar de lichtbron te plaatsen waardoor je schaduw in het gezicht krijgt.

Binnenshuis foto
Binnenshuis foto
Binnenshuis foto

Het tweede ingredient wat je nodig hebt, is schaduw. Schaduw maakt dat een foto spannend wordt en boeiend om naar te kijken. Het maakt dat je oog getrokken wordt naar de dingen die jij graag wilt laten zien in je foto. Dit kan iets of iemand zijn, maar ook een emotie. Door gebruik te maken van schaduw maak je dat de focus ligt op datgene wat jij belangrijk vind in een foto.

‘Schaduw maakt dat een foto spannend wordt en boeiend om naar te kijken.’

Het derde ingredient wat onmisbaar is voor een mooie, sprekende foto binnen, is creativiteit! Kijk wat het licht doet, kijk wat de schaduwen doen met het onderwerp wat je wilt gaan fotograferen en met de omgeving. Je kunt hier eindeloos mee variëren, vooral als je de creativiteit zijn werk laat doen. Elke ruimte, elk raam en elke lamp geeft weer anders licht, en ander licht betekend andere schaduwen en een andere kijk op je onderwerp. Probeer te wisselen met poses, compositie, veel en weinig licht en afstand tot de lichtbron. Ik ben deze winter te vinden op de zolder, bij dat kleine raampje, en ik hoop jullie ook, want het is er fantastisch!