PURE EN TIJDLOZE ZWART-WIT FOTO’S, HOE MAAK JE DIE?

Wat ik de mooiste foto’s vind, zijn pure en tijdloze zwart-wit foto’s. Kindjes zijn zo puur en oprecht, en dat is wat graag terug zie in een foto. Maar hoe maak je eigenlijk een foto van een kindje zodat je deze puurheid terug ziet? Emoties zoals ze écht zijn, niet geposeerd of geforceerd.

‘EMOTIES ZOALS ZE ÉCHT ZIJN, DUS NIET GEPOSEERD OF GEFORCEERD’

Om de foto te maken die je wílt maken kun je deze stappen volgen:

  • Belangrijk bij het maken van pure en tijdloze zwart-wit foto’s is om de kindjes te observeren. Wat zijn ze aan het doen, hoe doen ze dit en waar? Kijk welke trekjes het kindje heeft, of je herhaling ziet en wat typerend is voor hem of haar. Neem hiervoor wat afstand van de situatie.
  • Als je dit gedaan hebt, pak je de camera erbij. Het liefst met een 50mm lens, omdat deze lens ongeveer hetzelfde weergeeft als wat jij ziet. Hierdoor wordt het beeld dus heel realistisch. Een 35mm lens zou ook kunnen: dan heb je iets meer ruimte, omdat dit een groothoeklens is.
  • Kijk naar het licht, de schaduwen en maak een plaatje in je hoofd van hoe jij de foto eruit wilt laten zien. In dit plaatje hou je rekening met wat het kindje aan het doen is: Hoe hij is en wat zijn ‘gewoontes’ zijn. Als je kiest voor een groot diafragma zal de achtergrond wegvallen en je focuspunt eruit springen. Als je kiest voor een kleiner diafragma zal er ook veel van de achtergrond zichtbaar zijn. Dit kan soms handig zijn om het verhaal op de achtergrond mee te laten spelen. Hou er bij het kiezen van je diafragma rekening mee dat, hoe langer je lens is, je meer onscherpte krijgt bij een groot diafragma als je vanaf dezelfde afstand fotografeert. Bij een 35mm lens heb je dus minder onscherpte bij bijv. een diafragma van 1.8 dan bij een 50mm. Voor alle lenzen geldt: hoe meer afstand tot je onderwerp, hoe meer onscherpte in de omgeving bij een groter diafragma. Afhankelijk van welk soort foto je wilt maken kun je ervoor kiezen het kindje te fotograferen met wat hij of zij aan het doen is, dan is de foto dus meer documentary.
  • Als je wilt dat het kindje naar de camera kijkt, zonder te poseren, kun je dit bereiken door bijvoorbeeld een vraag te stellen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: ‘Wat heb ben je voor moois aan het maken?’ of ‘Wat kun jij dat goed zeg, van wie heb je dat geleerd?’. Het kindje zal je dan even aankijken als het antwoord geeft, maar wel doorgaan met de activiteit.
  • Wacht vervolgens tot het goede moment er is, en dan is het slechts een kwestie van klikken 🙂